Maak kans op een Golden Ticket ter waarde van €100!
Maak kans op een Golden Ticket ter waarde van €100!

Make the world a better place!

Naast dat wij er álles aan doen om jou helemaal gelukkig te maken met onze retro collecties, vinden wij het ook belangrijk dat deze zoveel mogelijk duurzaam en maatschappelijk verantwoord gemaakt worden. Een proces waar we midden in zitten (we zijn er nog lang niet ) maar waar we iedere dag bewust mee bezig zijn!

Een gift voor het milieu

We willen het gebruik van plastic zo veel mogelijk beperken. Daarom versturen we sinds vorig jaar geen speciale Topvintage goodies meer mee met onze pakketjes. Ondanks dat dit altijd een leuk extraatje was bij jouw nieuwe aankoop, zorgen de productie en het materiaal (zoals plastic) voor een onnodige belasting van onder andere het milieu. We hopen dat we je in ieder geval nog steeds blij kunnen maken met onze collectie zelf.
Met speciale gelegenheden zullen we je af en toe nog wel eens verrassen met een leuke goodie bij je pakketje. Maar, in ieder geval niet meer bij iedere bestelling. Dat maakt het ook nog eens veel specialer! 

100% gerecycled plastic

Onze kleine pakketjes (onder andere brievenbus formaat) worden verstuurd in nieuwe fabulous verzendzakken. Per order wordt gekeken welke maat verpakking het best matcht.

Zo voorkomen we verspilling van ruimte en kunnen meer pakketjes per bezorging mee. Wist je dat de verzendzakken daarnaast van gerecycled plastic zijn gemaakt? Ook is dit verpakkingsmateriaal een stuk lichter dan kartonnen dozen wat ook een bijdrage levert aan CO2-reductie.

 We hopen natuurlijk dat je blij ben met je nieuwe aanwinst! Moet je je bestelling helaas toch retourneren? Op de verzendzak zit een handige plakstrip waardoor jij je pakketje gemakkelijk retour kunt sturen. Gebruik je de verpakking niet meer? Recycle deze dan via het plastic afval.

FSC Keurmerk Topvintage dozen

Yay! Wat een heerlijk gevoel is dat toch als de postbezorger weer met je favoriete pakketje voor de deur staat. Maar wist jij dat jouw favoriete items ook nog eens in verantwoord materiaal worden verstuurd? Onze kartonnen dozen zijn namelijk gemaakt van papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos. Dit herken je aan het FSC-label op de doos.

Als we goed met onze bossen omgaan, kunnen we hout en papier eeuwig blijven gebruiken en daar dragen wij natuurlijk graag aan bij.


Maar wat doet FSC nu eigenlijk?

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

FSC heeft dit op een transparante wijze geregeld. Mede hierdoor wordt FSC gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties. De certificering van bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectaren bos volgens de richtlijnen van FSC beheerd zullen worden. En hoe meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren!

Sustainable fashion

Wij verkopen grotendeels collecties die via andere merken worden geproduceerd. Daardoor hebben wij geen direct inzicht (en dus geen invloed) in hun (productie)keten.

Toch geloven wij dat we als retro boutique een rol kunnen spelen in de verduurzaming van onze collecties. Door steeds meer samen te werken met merken die zorgen voor verdere verduurzaming helpen wij onze klanten bewustere keuzes te maken.

Hoe je dit terugziet in onze collectie?

Shoppen is het leukste wat er is. Maar, het is nog leuker om te weten dat jouw aankopen op verantwoordelijke manier zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Ook het materiaal is daarbij erg belangrijk. Daarom hebben wij je het gemakkelijk gemaakt; alle duurzame items uit onze collectie hebben namelijk een Sustainable Fashion tagBenieuwd naar het materiaal of keurmerk van dat desbetreffende product? Dit vind je terug in de productinformatie onder het kopje ‘care en materiaal’.

Materialen

De materialen die onder onze Sustainable Fashion tag vallen:

Tencel of lyocell
Tencel is dezelfde stof als lyocell, alleen is dit de merknaam van een Oostenrijks bedrijf dat tencel op de markt heeft gebracht. Het is gemaakt van houtsnippers en een van de meest milieuvriendelijkste stoffen. Dit materiaal heeft de luxe uitstraling van zijde, is zo sterk als polyester en neemt nog beter vocht op dan katoen.

Vegan
Ook vegans kunnen hun hartje ophalen binnen onze collectie; steeds meer items zijn namelijk volledig vegan en dus niet gemaakt van dierlijke materialen.

Biologisch katoen
Biologisch katoen is bijna hetzelfde als gewone katoen. Het verschil? Biologisch katoen is geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden.

Gerecycled polyester
Hergebruikt polyester geeft een tweede leven aan een materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is en anders op de afvalberg of in de oceaan belandt.
Het materiaal is vergelijkbaar met nieuw polyester wat betreft kwaliteit, maar de productie ervan vergt 59 procent minder energie.

Diervriendelijke wol

De wol komt van het schaap en is mulesing free. Mulesing is het wegsnijden van delen van de huid rond het achterste van een schaap. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de wol van die plaatsen minder urine en poepvlekken bevat, maar is erg dieronvriendelijk. Wij vinden het heel belangrijk dat dit niet gebeurt, want wij houden ervan dat ook de schapen goed behandeld worden.


Keurmerken

Of de items voldoen aan een van de volgende keurmerken:

PETA
PETA richt zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten. Deze dierenrechtenorganisatie richt zich dus zich op dierenwelzijn en dierenbescherming en is daarom ook tegen alle vormen van dierproeven, bio-industrie, het eten van dierlijke producten, jacht maar dus ook het gebruik van dierlijke materialen voor kleding.

Fair Wear
Het doel van de Fair Wear Foundation is om de werkomstandigheden van arbeiders die kleding maken te verbeteren. Een merk of winkel kan lid worden van de Fair Wear Foundation, en zij moeten dan hun best doen om de werkomstandigheden bij de fabrieken waar zij hun kleding laten maken of inkopen, te verbeteren. Om dit te helpen en te controleren, heeft de FWF een 'code' opgesteld. Hierin staan de regels waar de fabrieken en bedrijven zich aan moeten houden, en wat er gebeurt als er niks verbetert.

OEKO-TEX
Standard 100 van OEKO-TEX is een van 's werelds bekendste labels voor textiel. Iedere draad, knoop en andere accessoires zijn hierbij getest op schadelijke stoffen.

GOTS certificaat
GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is het bekendste internationale keurmerk voor biologische kleding en textiel. Dit houdt in dat niet alleen de grondstof biologisch is, maar het hele productieproces moet verantwoord zijn, zowel op biologisch als op sociaal gebied.

SEDEX
Sedex is een afkorting voor Supplier Ethical Data Exchange, wat betekent dat leveranciers ethische gegevens delen. Deze organisatie ondersteunt de ontwikkeling van verantwoorde en ethische bedrijfspraktijken in toeleveringsketens op wereldwijde schaal. De ontwikkeling van dit initiatief is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden van de werknemers die werkzaam zijn in de bedrijven, voldoen aan de internationale arbeidsnormen. In het algemeen richt de Sedex-organisatie zich op de volgende vier pijlers: arbeidsnormen, gezondheid en veiligheid, milieu- en bedrijfsethiek.

BontVrij
Topvintage steunt Bont voor Dieren en daarom hebben wij de bontvrij-verklaring getekend. Dat betekent dat je in onze collectie geen dierlijk bont vindt. Stichting Bont voor Dieren is een dierenbeschermingsorganisatie die strijdt voor de dieren en tegen de bontindustrie. Zij maken deel uit van het internationale Fur Free Retailer Programma, dat wereldwijd bestaat uit meer dan vijftig aangesloten partnerorganisaties.


Onze eigen merken 

In onze collectie vind je meer dan 200 prachtige retro merken die met veel liefde zijn ingekocht door onze Topvintage ladies. Maar wist je dat we daarnaast ook nog eigen merken hebben? Deze collecties worden door Angelique en onze eigen designers in-house ontworpen en geproduceerd in LEED-gecertificeerde fabrieken. Daarnaast zijn steeds meer items uit deze collecties gemaakt van sustainable materialen zoals bijvoorbeeld bio katoen. Dit is een proces waar we nog volop mee bezig zijn, maar stapje voor stapje duurzamer wordt. Hieronder lees je er per merk meer over! 
Rock-a-Booty 
Door de authentieke details, geweldige pasvorm en het gebruik van hoge kwaliteit materialen, is Rock-a-Booty een echt jeans label met items waar je jarenlang plezier van zult beleven. Het grootste gedeelte van onze Rock-a-Booty collectie laten we produceren in een LEED-gecertifieerde fabriek. Hier wordt gewerkt met duurzame methodes. Zo wordt bijvoorbeeld 98% van hun water gerecycled en daarnaast laten ze de jeans ‘air-drying’, zodat er geen extra energie wordt verspild in een droger.   

AW22 collectie
In de nieuwe AW22 collectie hebben we 5 items die 97% bio katoen bevatten, waarvan 3 items zelfs met 3% gerecycled elastan. Ook zijn we momenteel hard op zoek naar biologische afbreekbare polybags die we als verpakking kunnen gebruiken. Vintage Diva & Glamour Bunny 
Vintage inspired en vrouwelijke designs, een goede fitting en hoge kwaliteit materialen: dit zijn een aantal kenmerken van de collecties van onze merken Vintage Diva en Glamour Bunny. De collecties worden allebei in de kleine familie fabriek van eigenaren Huong en Khoa in Vietnam geproduceerd. In deze fabriek werken 25 medewerkers onder goede arbeidsomstandigheden. Zo hebben ze er een 8-urige werkdag, salarissen die voldoen aan de voorwaarden van de Vietnamese overheid en wordt ook hun zorg- en arbeidsongeschiktheidsverzekering betaald. Onze Product Manager Anoek heeft goed contact met Huong en Khoa en bezoekt regelmatig de fabriek in Vietnam. De collecties worden hier gemaakt van lokale stoffen om zo de ondernemers in Vietnam te steunen.


De collecties
Onze belangrijkste doelstelling maar dan ook meteen de moeilijkste is om meer duurzame stoffen te gebruiken voor Vintage Diva en Glamour Bunny. Anoek: ''Omdat wij kleinere aantallen van onze collecties produceren, wordt dit ons niet makkelijk gemaakt. Stof moeten we in grote aantal meters kopen en omdat wij maar weinig stuks produceren komen wij daar niet aan. Daarnaast wil je ook afwisseling en verschillende stoffen en kleuren in je collectie hebben. We zijn dus afhankelijk wat er in kleine aantallen beschikbaar is. Ook willen we blijven werken met comfortabele en body shaping stoffen, deze zijn nu nog moeilijk te recyclen. Voor deze merken zijn we dus nog op zoek naar nog meer duurzame stoffen en daarnaast biologisch afbreekbare polybags.’’