Let op: trigger warning. In dit blog bespreek ik een onbegrijpelijk vonnis tegen seksueel geweld.

In de modewereld staat denim bekend als een tijdloos symbool van duurzaamheid, stijl en natuurlijk de eindeloze combinatiemogelijkheden. Maar daarnaast heeft denim ook een diepgaande betekenis, vooral voor ons, vrouwen.

Denim Day gaat niet alleen over het vieren van onze favoriete stof. Nee, het gaat over het herdenken van veerkracht, saamhorigheid en empowerment. Denim Day is namelijk ontstaan uit een krachtige beweging die ontstond als reactie op een gruwelijke daad van seksueel geweld. In 1992 werd in Rome een 18-jarig meisje verkracht door een 45-jarige rijinstructeur tijdens haar eerste rijles. Ze deed aangifte van de verkrachting en de dader werd opgepakt, vervolgd en veroordeeld tot gevangenisstraf. In 1999 ging de dader in hoger beroep en beweerde dat ze seks met wederzijds goedvinden hebben gehad. Het slachtoffer droeg tijdens het misdrijf een zeer strakke spijkerbroek, wat ook volgens het Italiaanse Hooggerechtshof betekende dat zij haar aanvaller moet hebben geholpen bij het uittrekken ervan en dat ze dus heeft ingestemd om seks te hebben. De veroordeling werd vernietigd en de dader werd vrijgelaten. Say what?! Bi-zar. Woedend over dit schandalige vonnis protesteerden de vrouwen in het Italiaanse parlement door spijkerbroeken te dragen op de trappen van het Hooggerechtshof. Daarnaast leidde het (terecht!) tot internationale verontwaardiging en tot de oprichting van Denim Day als symbool van protest tegen de cultuur van het beschuldigen van slachtoffers en verkrachting. Sindsdien is Denim Day uitgegroeid tot een wereldwijde beweging om het bewustzijn over seksueel geweld te vergroten, overlevenden te steunen en gendergelijkheid te bevorderen.

Bij Topvintage, waar de empowerment van vrouwen centraal staat bij alles wat we doen, heeft Denim Day een bijzonder belang; namelijk opstaan tegen alle vormen van geweld en discriminatie. Wij geloven in het creëren van een wereld waarin elke vrouw zich gesteund, gerespecteerd en veilig voelt. Empoweren doen wij naast onze uitingen natuurlijk ook doormiddel van kleding en accessoires waarin jij je onverslaanbaar voelt.

Zo staat de iconische denimstof centraal in ons eigen merk: Rock-a-Booty. De fantastische ontwerpen met een heerlijk draagcomfort geven iedere vrouw een boost aan zelfvertrouwen en zorgen ervoor dat jij je krachtig voelt én dit ook uitstraalt ;). Klassieke jeans, jasjes, stijlvolle rokken en speelse jumpsuits… als echte denimliefhebber raak je gegarandeerd niet uitgekeken. Maar Rock-a-Booty is meer dan ‘just another’ denimmerk; het merk staat symbool voor empowerment en zelfexpressie. Elk item is ontworpen met aandacht voor detail en met verschillende lichaamstypes in gedachten zodat jouw ‘booty’ het allerbeste tot z’n recht komt. Je rondingen benadrukken en je vrouwelijkheid vieren, dat is de missie van Rock-a-Booty. Draag die denim, verberg jezelf niet, laat je niet onderdrukken en ROCK die booty met trots!