Het is internationale mannendag; vandaag vind ik het dus ook hoognodig tijd om de mannen van TopVintage even in de spotlights te zetten! Zoals je misschien al weet is TopVintage created & powered by women, maar hoe is dat nu voor onze mannelijke collega’s? Ik heb een interview gehouden met vijf collega’s om ze in het zonnetje te zetten (en om achter alle juice te komen uiteraard ;) ). Lees nu verder om de mannen van TopVintage te ontmoeten!

Let’s meet Patrick

Wat is jouw functie binnen TopVintage?

Als je dit leest, heb je vast wel eens een TopVintage e-mail ontvangen. Of zoals wij het noemen: de love letter <3. Samen met mijn collega’s Auke, Zoï en Corine zijn we dagelijks bezig om de mooiste love letters te schrijven voor jou. Mijn rol hierin is het beheren van de planning en het structureel verbeteren van de love letters.

Er is al heel wat verbeterd, maar het kan natuurlijk altijd beter. Heb jij tips? Kom maar op! We <3 feedback van onze klanten. Stuur jouw feedback naar patrick.pool@topvintage.com Heb je geen feedback, maar is je leven niet compleet zonder mij een leuk bericht te sturen? Dat mag natuurlijk ook. Wel een leuk bericht he!

Wat is voor jou een typische day at the office?

Wanneer ik denk aan TopVintage, denk ik aan: vlaai & “sjnacks” (de Limburgse variant van het woord “snack”). Een typical day at the office bij TopVintage kan niet zonder deze ingrediënten. Dankzij Corine hebben we zelfs een sjnack-corner: een plek volledig toegewijd aan snoep, koek & chocolade. My favourite place to be <3.

Hoe vind jij het om als man in een vrouwenbedrijf te werken?

In één woord: bijzonder. Een antwoord dat uitnodigt om verder te lezen, want “bijzonder” kan meerdere dingen betekenen. Ja ja, je hebt te maken met een echte marketeer ;).

TopVintage is een échte vrouwenbedrijf met hier en daar een sprankeltje man. Een samenstelling wat voor mij prima werkt. Hierbij moet wel gezegd worden dat er momenten zijn waarop ik het zwaar te verduren heb. De onderwerpen die af en toe aan bod komen…vallen voor mij als man ook onder de noemer “bijzonder”. Het zijn onderwerpen waarvan ik vermoed dat ze alleen in vrouwelijke gezelschappen besproken worden. Jij als lezer(es) kan vast wel voorstellen welke onderwerpen zoal aan bod komen. Zelfs de onderwerpen waarvan je denkt “ow, maar vast niet hierover”. Jawel :).

Maar he, ik zou ik niet zijn als ik er mijn slaatje niet uit zou slaan. Alles wat ik hier leer, neem ik mee naar huis. Een goed voorbeeld: Als ik de teller goed heb bijgehouden, zijn er in de afgelopen drie jaar maar liefst acht TopVintage baby’s geboren. Kun je voorstellen hoeveel ik van deze dames leer? Heel handig, aangezien ik binnenkort zelf voor de eerste keer papa word.

Maar naast al mijn voordelen heeft het ook zo zijn nadelen, namelijk: Outfits! Je moet er natuurlijk wel goed uitzien. Je hoeft gelukkig niet strak in pak, maar de scherpe ogen in deze organisatie letten goed op wat je draagt. Ik probeer dan ook om er altijd fashionable uit te zien. Hiermee heb ik ook direct nóg een nadeel te pakken: de outfitstress van collega’s:

·         Wat moet ik aantrekken?

·         Wat trek jij aan naar het feestje?

Welke verschillen zie je met andere bedrijven waar niet het grootste deel vrouw is?

Elk bedrijf is anders, dat merk je ook op de werkvloer. Ik heb bij een bedrijf gewerkt waarvan gezegd kan worden dat het een “typisch mannenbedrijf” is. Hier heb ik een leuke tijd gehad, maar het was voornamelijk gefocust op werk, productiviteit, doelstellingen behalen en omhoog klimmen. Klinkt op zich prima, maar het was erg individualistisch. Zorgen voor jezelf, eventueel ten koste van anderen. Als je het aan mij vraagt, werk ik liever bij een bedrijf als TopVintage.

Wat is het grappigste verhaal wat je op de werkvloer hebt meegemaakt?

Er zijn zoveel leuke momenten bij TopVintage. Ik kan mij zo niet bedenken wat het grappigste is wat ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt, maar kan wel delen wat het meest recente grappige verhaal is. Het heeft namelijk betrekking op dit blog. Op de vraag “welke nadelen heeft een vrouwenbedrijf? wist ik moeilijk antwoord te geven, dus dacht ik “laat ik mijn hulplijnen inschakelen: Ruiz (van Finance) & Lester (van IT)”. Voordat zij antwoord konden geven op mijn vraag, schoot een (vrouwelijke) collega omhoog: “OUTFITS, Patrick. OUTFITS!”.


Let’s meet Maurice

Wat is jouw functie binnen TopVintage?

Mijn formele functie heet heel chique Managing Director, maar eigenlijk ben ik soort manusje van alles. Ik mag me met elke team bemoeien en helpen. Van team logistiek, e-commerce, IT tot Finance. Het leuke van mijn functie vind ik nadenken over de toekomst. Wat is de te volgen strategie en welke acties we dienen te ondernemen om succesvol te blijven? En dat samen te bedenken met onze teamleiders, onze teams en onze medewerkers.

Wat is voor jou een typische day at the office?

A day at the office at TopVintage is never a dull moment en zeer gevarieerd en de agenda is altijd overvol. Laveren tussen alle vrouwen door. Vele gesprekken met teams en mensen, dan weer met externen zoals de bank, dan weer een powerpointje maken, of een begroting doorrekenen, rapporten ontwikkelen, of nadenken welke commerciële uitdagingen ons staan te wachten en niet te vergeten hoe zorgen we ervoor dat er binnen ons bedrijf Happy People blijven werken. Dus meer dan genoeg vragen en uitdagingen die opgepakt dienen te worden elke dag.

Hoe vind jij het om als man in een vrouwenbedrijf te werken?

Het werken in een vrouwenbedrijf heeft een geheel andere dynamiek dan een mannenbedrijf. Veel minder last van wandelende “Testosteron bommetjes”, mannen die last van hun (te grote) ego hebben of het baasje willen spelen. Binnen het vrouwenbedrijf TopVintage wordt er voor een werksfeer gezorgd waar de vrouwen zich veilig voelen, er gezorgd wordt voor elkaar, het teambelang staat voorop en veel minder het eigenbelang, lange termijn focus en minder de korte termijn. Creativiteit en gevoel zijn veel belangrijkere factoren om succes te behalen dan iemand afrekenen op resultaat. Als je de zojuist beschreven omgangsvormen hanteert, komt het succes bijna vanzelf.

Ik zou persoonlijk bijna niet meer anders willen, dus meer vrouwen aan het roer in een organisatie die het goede voorbeeld aan mannen geven. Mannen hebben nog veel te leren van vrouwen!

Wat is het grappigste verhaal wat je op de werkvloer hebt meegemaakt?

Mijn verjaardag, waarop mijn kantoor totaal ondergedompeld was in slingers, confetti en foto’s van mijn blote borstkast zonder borstharen (dus dat klopte al niet ;) ) en door het gehele gebouw opgehangen werd

Of het moment dat ik terugkwam op kantoor na de overstromingen in Valkenburg. En mijn collega’s een enorme berg snoepgoed/ chocolade op mijn bureau hadden verspreid, om mij een hart onder de riem te steken als steun.

Of Secret Santa met talloze surprises met verwijzingen naar de vele chocolade en vlaaien die ik eet. Moi???


Let’s meet Raymond

Wat is voor jou een typische day at the office?

Mijn dag bij TopVintage begint en eindigt altijd vanuit thuis……dit is als je vrouw ook binnen dezelfde organisatie werkt :)

In mijn rol als teamleider binnen de logistiek begint mijn dag al van thuis uit met een kopje koffie, snel even de laptop opstarten, kijken hoeveel orders erin staan en deze orders ook al doorzetten naar de handscanners. Zodat er direct bij binnenkomst alles klaar staat om te beginnen. Stel je voor dat ik eerst de computer op het werk nog moet opstarten, allemaal verspilde tijd.

Dan ben je dus om 8.00 – 8.15 uur op je werk en dan is het even wachten of er ziek/zwak of misselijke zijn, want dan kan je nog snel het werkrooster van de dag aanpassen. Hierna vind even een kort informeel overleg plaats met de assistent teamleiders van de afdeling inbound, outbound en retouren. Vervolgens nog de administratie bijwerken en uiteraard even neuzen bij alle afdelingen binnen de logistiek en kijken of er speciale wensen, behoefte of op/ en aanmerkingen zijn. En niet te vergeten vindt er wel bijna dagelijks een meeting plaats.

Zo vliegt een dag voorbij en ga je naar huis en dan denk je dat je klaar bent… maar dan gaat het aan tafel tijdens het avondeten nog wel even door. Wie heeft wat meegemaakt binnen de organisatie, een nieuwtje of iets hilarisch, er valt altijd wel iets te vertellen over TopVintage bij het avondeten.

Hoe vind jij het om als man in een vrouwenbedrijf te werken?

De voordelen vind ik vooral de samenstelling binnen ons team in de logistiek. Ik vind het prachtig om te zien, maar ook om in te werken. Alle leeftijdscategorieën en opleidingen zijn aanwezig, van 18 t/m 65, van LBO tot HBO, van stagiaire, 0-uur contracten tot zowel parttimers als full-timers.

Maar het is niet altijd regenbogen en zonneschijn. Binnen de logistiek vinden vrouwen het wel leuk om iets van iemand te vinden en wordt er dus al snel een oordeel over iemand gegeven, dat kan wel eens voor lastige situaties zorgen, maar er is nog nooit iets geweest wat ik niet heb kunnen oplossen. Mannen schelden elkaar een keer verrot en gaan samen een biertje drinken, bij vrouwen ligt dat vaak toch net even iets gevoeliger.

Wat is het grappigste verhaal wat je op de werkvloer hebt meegemaakt?

Er zijn zoveel grappige momenten geweest, voorbeelden hiervan zijn: dat we een auto helemaal in folie gewikkeld hebben van een collega. Of een fiets verstopt, waarbij de collega bij het naar huis gaan over twijfelt of hij/zij wel op de fiets gekomen is en dus helemaal niets in de gaten heeft gehad. Bij het orderpikken je verstoppen achter een stelling en dan iemand met een bezemsteel aantikken, hij/zij je dan niet kan zien en dan helemaal paranoia komt vertellen dat hij/zij iets gevoeld heeft in de gangen.


Let’s meet Ruiz

Wat is jouw functie binnen TopVintage?

Mijn functietitel is financial controller. Ik ben verantwoordelijk voor de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de financiële cijfers. Ik beheer daarbij o.a. alle geldstromen binnen Topvintage, ik stel rapportages op en sta altijd paraat voor vragen vanuit de organisatie.

Wat is voor jou een typische day at the office?

Mijn werkdag begint met een heet kopje koffie. Deze drink ik rustig op terwijl ik de computer opstart en mijn e-mail open. Ik bekijk de resultaten van de dag ervoor, Ik verwerk de klantenbetalingen, Ik controleer de afloop van de orders en signaleer onvolledigheden of onjuistheden. Dit rapporteer ik aan de afdelingen. Door de dag heen komen er regelmatig collega’s binnenwandelen met uiteenlopende vragen. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over budgetten, over ingediende declaraties of gewoon om te vragen hoe je dag is.

Hoe vind jij het om als man in een vrouwenbedrijf te werken?

Vrouwen zijn over het algemeen veel attenter dan mannen. Een van de leukste dingen op kantoor is als een collega jarig is of bijvoorbeeld is gaan samenwonen. Het hele kantoor wordt versierd en er worden leuke persoonlijke cadeautjes gekocht. Daarnaast zijn vrouwen veel minder egoïstisch dan mannen. Het teambelang staat voorop en dat zorgt voor een erg aangename werksfeer. Daarnaast hoef je als man in een vrouwenbedrijf nooit in de rij te staan voor het toilet. Maar er zijn uiteraard niet alleen maar voordelen, een nadeel is: Als je schoenen niet bij de rest van je outfit passen, krijg je dat wel te horen… Verder heeft het alleen maar voordelen!

Wat is het grappigste verhaal wat je op de werkvloer hebt meegemaakt?

Er zijn tal hilarische momenten om hier te benoemen, maar welke toch een bijzondere blijft voor mij is dat ik op mijn verjaardag naar kantoor kom en werkelijk mijn hele werkplek is ingepakt in cadeaupapier. De bureaustoel, het bureau, de schermen, toetsenbord, muis. Zelfs het nietapparaat. Bijna te zonde om uit te pakken!


Let’s meet Lester

Wat is voor jou een typische day at the office?

Ik werk binnen het IT team als software ontwikkelaar. Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Mijn focus ligt voornamelijk op het uiterlijk en de gebruikersvriendelijkheid van de webshop.

In de ochtend start ik meestal met het beantwoorden van e-mails en andere berichten. Ik wil zoveel mogelijk van de vorige dag wegwerken! Iedere dag heeft mijn team een ‘dagstart’, waarin we vertellen wat we gedaan hebben en wat we gepland hebben om vandaag te gaan doen. In de praktijk verloopt de dag niet altijd zo. Ben je een nieuwe gave feature aan het bouwen, krijg je een melding van een kritisch probleem op de website. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost!

Hoe vind jij het om als man in een vrouwenbedrijf te werken?

Hoewel het IT team voornamelijk uit heren bestaat, moet ik veel samenwerken met andere teams die voornamelijk juist uit vrouwelijke collega’s bestaan. In tegenstelling tot de ‘grijze saaie IT afdeling’, zijn de vrouwelijke afdelingen toch veel sfeervoller en kleurrijker ingericht. Er is altijd een gezellige sfeer. Ik heb het idee dat er in een organisatie waar veel dames werkzaam zijn, minder concurrentiestrijd is. Ik denk dat vrouwen meer in andere collega’s geïnteresseerd zijn en naar elkaar willen omzien.

Een nadeel… ehm.. de vrouwelijke collega’s lijken wat sneller in paniek te raken als hun computer niet goed werkt? Tip, opnieuw opstarten helpt vaak. ;)

Wat is het grappigste verhaal wat je op de werkvloer hebt meegemaakt?

Ik hou mijn werkplek graag altijd netjes en schoon, er ligt dan ook standaard bijna niets op.  Bij TopVintage wordt een bureau altijd helemaal versiert als die persoon jarig is, dat zou voor mij een nachtmerrie zijn. Bij mij hadden ‘ze’ dat in die jaren nog niet gedaan. Maar afgelopen jaar was het dan zo ver… mijn bureau was helemaal volgegooid met slingers, glitters en bewerkte foto’s. Nou, dat duurde wel even voordat ik weer aan het werk kon gaan en ik kwam dagen later nog glitters tegen in mijn kleding, schoenen en tas.