Het is alweer even geleden dat ik à la Carrie Bradshaw zat te tikken op mijn laptopje. Anno 2023 is het een verademing om te werken met merken die hun modellen omarmen zoals ze zijn. Topvintage is er één van en speciaal voor hun heb ik mijn schrijfpen weer opgepakt. Duik mee in mijn leven als internationaal curvy model, mijn weg naar zelfliefde, en de harde modewereld.

Van spinning lessen naar selflove

Er is steeds meer diversiteit te zien in de media: kort, mollig, zwart, Aziatisch, met tattoos, rugrolletjes, cellulite, skinny, gay, you name it. Het geeft me voldoening om bij te dragen aan een realistischer beeld in de modewereld. Vaak krijg ik complimenten en berichtjes van vrouwen over mijn zelfverzekerdheid. Dit is ook iets wat ik écht voel en wil uitdragen. Maar dit was zeker niet altijd zo…

Vleeskeuring

Ik begon op mijn 15e met modellenwerk. Ik werd gevraagd door een modellenbureau om een catwalk cursus te volgen. Zo onzeker als ik was ging ik 8 weken lang elke donderdagavond - als een bang hert voor het eerst op hakken- naar de catwalk cursus.

Niet wetende dat op die 3e donderdagavond ‘meetdag’ was, ofwel MEAT day. Als een stel koeien werden we gevraagd onze broeken uit te doen in een kantoortje terwijl de eigenaresse als een meesteres naar ons toe kwam, haar zweep vervangen door een meetlint. Uitgerekend die dag droeg ik een verwassen, grote onderbroek met een enorm maandverband erin in: that period of the month honey. En schaamde me mega aangezien alle meiden in super cute ieniemini stringetjes verschenen. Sommige met van die diamantjes die precies tussen hun kleine, ronde billetjes vielen (elke 90’s baby begrijpt wat ik bedoel).

Stond ik daar in die pamper, dikker dan iedereen aangezien ik met heul VEEL moeite een krappe maat 38 wist te behalen, maar nog altijd de volste was van het rijtje. Dit laatste bleef ook niet onopgemerkt bij de vrouwelijke beul die op me afgestormd kwam met haar meetlint. Ze schudde al metende haar hoofd en keek ernstig naar mijn gezonde, sportieve dijbenen waarop ze aandrong op spinning lessen ‘voor je flinke bovenbenen Yoëlle’.

Plussize modellen, wat zijn dat?

Die spinning lessen waren natuurlijk bullshit, ik was op mijn dunst en mijn benen en heupen gingen gewoonweg niet slanker worden. Ik ben een dame met Curaçaose roots en Caribische curves: die bovenbenen en heupen kun je er niet aftrainen. Daaropvolgend werd ik uit grote shows gehaald omdat mijn huid niet goed genoeg was; jeugdpuistjes. Na een handjevol soortgelijke ervaringen i.c.m. discutabele afslankpogingen besloot ik modellenwerk te laten. Waarop ik jaren later, op mijn 19e, in contact kwam met een groot, Duits modellenbureau. Gespecialiseerd in plussize modellen wereldwijd. Ik had eerder nog nooit van plussize modellen gehoord maar vond het zo ontzettend gaaf en keek enorm op naar mijn volslanke collega’s die op elke foto shineden en hun rondingen omarmden. Dit kende ik niet. Wauw, wat een voorbeeldvrouwen… Inmiddels had ik een maat 40/42 en voelde ik me beter dan ooit. Dit was de start van mijn selflove journey.

Body positivity

Zelfliefde gaat met ups en downs en je kunt je helaas niet elke dag Queen Bee voelen. Voor mij is body positivity je goed voelen in je eigen lichaam en dit uitstralen; ongeacht of je wel of niet in het perfecte plaatje past. Wel vind ik het belangrijk te vermelden waar body positivity vandaan komt. Deze beweging is namelijk opgezet door zwarte, volle vrouwen die onderdrukt werden en nooit werden gezien.

Ze werden gezien als het laagste van het laagste in de maatschappij: ze waren vrouw, dik en ook nog eens zwart. Zij zette de body positivity movement op om gezien te worden, als vrouw zijnde maar vooral als mens zijnde.
Ik ben blij dat de beweging van deze vrouwen eindelijk zichtbaar is in de media en modewereld. Veel mensen klagen dat we er nog niet zijn, maar ik weet helaas niet of we er ooit gaan zijn. Ik richt me liever op het positieve en zie zo ontzettend veel verandering. Ik wou dat ik als jong meisje zoveel diversiteit had gezien in de media, waren er toen maar al curvy modellen. Dat had voor mijn zelfbeeld als tiener veel verschil gemaakt.

Change is here

Mijn mooiste herinnering is dan ook dat ik voor het eerst iets had bereikt waarvan ik vroeger nooit had durven dromen met mijn bodytype. Ik werd namelijk hét gezicht van een groot, Frans lingeriemerk. Ik vloog naar een droomlocatie in Corsica om daar een campagne te schieten en een paar maanden later hing ik levensgroot in alle metrostations in Parijs en was te zien in de Franse glossies. Een knijp-me-momentje.

Ik wil graag vrouwen inspireren om zichzelf te zijn en laten weten dat je ertoe doet ongeacht je maat. Dat jij het óók verdient om te shinen en leuke outfits te kopen, een bikini te dragen en jezelf niet weg te stoppen als je wat voller bent. Mijn lingeriefoto’s op mijn Instagram zijn niet bedoeld als lustobject voor mannen, ik post voor vrouwen om hen elke keer te herinneren dat zij ook trots mogen zijn op hun rondingen en aan niemand –zeker niet aan mannen – een slanker/beter/mooier lichaam verschuldigd zijn. Doe alles voor jezelf en uit liefde voor je lichaam, daar kom je veel verder mee.

Daarnaast geniet ik volop van mijn werk. Op Instagram kunnen jobs soms geweldig ogen, maar ook ik heb weleens na alle geweldige stories huilend in mijn eentje op een hotelkamer gezeten. Grote campagnes of shows zijn zeker heel tof om te doen, maar het zijn vooral de mensen die het leuk maken. Wat ik met de Topvintage meiden heb is uniek. Het voelt als een sisterhood waarbij je unapologetically jezelf mag zijn. We zijn allemaal zo ontzettend verschillend maar toch klikt het. Ik weet niet of het komt doordat we allemaal uit het Zuiden komen, dezelfde vunzige humor hebben of allemaal crazy foodlovers zijn. Maar we viben gewoon met z’n allen en dat is heerlijk.


Gratitude baby

Dankbaarheid is iets wat ik enorm predik. Ik ben dankbaar voor een gezond lichaam. Ik ben dankbaar dat ik met een maat 44 dit werk kan doen, wat een paar jaar geleden nog niet bestond. Ik ben dankbaar voor de mensen die ik ontmoet, de diepe gesprekken die ik met sommigen heb. De leuke shoots die eruit komen. Het resultaat dat we samen met een heel team neerzetten waar ik onderdeel van mag zijn. Deze dankbaarheid en wat eruit voortvloeit geeft mij ontzettend veel energie. Het is een dagelijkse mantra wat mij elke dag helpt om me goed te voelen over mezelf, wat ik doe en hoe ik eruitzie. Door naar binnen te keren ga je van buitenaf stralen. Waag eens een poging, ik daag je uit. wink emoji