Ik heb het natuurlijk over niemand minder dan Angelique; dé oprichtster van TopVintage! In 2008 vanuit haar woonkamer begonnen met vintage laarzen en tegenwoordig eigenaresse van Europa’s leading retro boutique met collecties waar je u tegen zegt. Wow! Want voor de echte retro lovers of iedereen met een voorliefde voor vrouwelijke jurkjes is de collectie met meer dan 200(!) merken één grote snoepwinkel (alleen bevatten jurken gelukkig geen calorieën ;-)). Het werd dus hoog tijd voor een interview met Mrs Boss herself!

1. Met welk stijlicoon zou jij 24 uur willen doorbrengen en waarom?
''Sophia Loren; ik vind haar prachtig en een sterke vrouw. Voor mij een echte inspiratie. Ze zal vast veel verhalen hebben; heerlijk!''

2. Hoe is jouw liefde voor vintage ontstaan?
''Toen ik niet meer happy was met mijn kantoorbaan jaren geleden begon ik met spulletjes te verkopen op Marktplaats. Ik kwam toen in aanraking met vintage. TopVintage is gestart als echte vintage winkel. We kregen toen zoveel verzoeken binnen dat ik het gewoon niet meer kon bijbenen. Nu verkopen we enkel nog vintage geïnspireerde mode. Maar dat spannende van het zoeken en het vinden, dat mis ik nog wel hoor! De liefde zit wel in mijn genen, mijn oma was ook echt gek op mode en vintage, dus ik heb het van haar geërfd.''

3. Wat is je favoriete quote?
''Goh.. dat is een lastige… Ik houd van quotes! Maar je beweegt je als mens, als vrouw steeds weer in verschillende fases in je leven en dan is er ook weer altijd een bijpassende quote bij. In mijn leven zijn zaken niet vanzelf gegaan. Ik heb als kind niet echt een goede start gehad en daarom is deze quote uit de bijbel mij heel dierbaar: ‘’God werkt alles ten goede voor hen die hem liefhebben’’. Dat betekent zoiets als: het gaat niet altijd over rozen in je leven, maar God ziet het en zorgt dat het niet zomaar is en werkt er altijd iets goeds uit.''

4. Wat is jouw grootste blunder ever?
''
Ik ben recht voor de raap en schiet daarom wel eens mis. Maar het meest pijnlijke vond ik toch wel dat ik tegen een vrouw die wat voller was, zei dat het wel fijn is als de baby er straks is… Aan haar gezicht zag ik direct dat ik er compleet naast zat! Ik heb me voorgenomen, tenzij ik de baby in haar armen zie, dit nooit meer te noemen… oeps!''

5. Als je een wens zou kunnen doen; wat zou dat dan zijn?
''Dat er meer gelijkheid is voor alle mensen. Dat er nog steeds kinderen van de honger sterven, terwijl we hier in het westen afval programma’s hebben, is gewoon ronduit triest…''

6. Wat zijn jouw slechte gewoontes?
''Dat ik altijd te laat ben… hoezeer ik ook mijn best doe.''

7. Wat is jouw beste retro aankoop OOIT?
''Oooo… lastig! Tijdens mijn zakenreizen, met name in Londen, ben ik mooie dingen tegengekomen. Maar één van mijn favorieten is toch wel een schattig groen zijden met de hand geborduurd handtasje uit de jaren 50. Compleet met spiegeltje nog in vloeipapier. Het is heel delicaat en een echt kunstwerkje. Dat tasje koester ik echt.''


8. Waar haal jij jouw inspiratie op het gebied van (retro) fashion vandaan?
''Overal! Ik ben heel veel online, heel veel op social media, tijdschriften, verhalen, beelden, noem het maar op, het houdt nooit op!''

9. Wie is voor jou een écht rolmodel?
''Het is niet echt één persoon. Het zijn mensen die ergens voor durven te staan en hun passie durven te volgen. Die iets te melden hebben. Dat is bijvoorbeeld Christine Caine, zij is een powervrouw, begenadigd spreker en oprichtster van A21; een organisatie die zich inzet tegen sex trafficing. Sophia Amoruso die een soortgelijk verhaal heeft als ik. Begonnen ooit op Ebay met vintage mode, een mode imperium had opgebouwd met de website NastyGal dat failliet is gegaan. Ze is weer opgestaan en is de oprichter van de Girlboss movement. Daar heb ik heel veel respect voor!''

10. Als we terug in de tijd zouden kunnen reizen; in welke decade zou jij het liefst willen leven en waarom?
''Ik zou gewoon in 2021 willen blijven. Hoe mooi ik ook de mode, met name uit de jaren 50, vind. Deze tijd spreekt mij niet aan als vrouw. Dat we nu de mogelijkheid hebben om onze eigen toekomst te bepalen, alle vrijheden hebben qua beroepskeuze en nog meer vind ik een hoog goed. In de jaren 50 was het echt een stuk moeilijker geweest om als vrouw je eigen bedrijf te starten. In die tijd was het heel normaal en gebruikelijk dat je als vrouw automatisch je ontslag kreeg als je trouwde. We hebben nog veel te winnen, maar ik ben happy in 2021 én het voordeel is dat ik nu kleding kan dragen zoals ik het wil!''