Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Voor TopVintage de ultieme gelegenheid om de gehele maand een ode te brengen aan een aantal powervrouwen. Deze keer is Janine aan het woord: een prachtvrouw met een hoop tegenslagen in haar leven, maar die zichzelf niet uit het veld laat slaan en ondanks alles positief probeert te blijven. Benieuwd naar haar verhaal en hoe ze dat doet? Laat je inspireren, gorgeous! 

Maak kennis met Janine! 
Ik vind het een hele eer dat ik het verhaal van Janine mag delen, een vrouw die een hoop in haar leven heeft meegemaakt, die hier toch uiteindelijk bovenop is gekomen. Graag stelt ze zich aan je voor: ‘’Ik ben Janine en 33 jaar, alweer bijna 34 jaar, maar voel me veel jonger dan dat. In mijn vrije tijd kijk ik graag naar Hollywood films en vintage geïnspireerde series zoals ‘Les Chicas des cable’. Die looks zijn echt prachtig en wat een prachtvrouwen waren die chicas toch! Ik ben een keer in een TopVintage outfit naar Madrid gevlogen om een vriendin te bezoeken. We zijn daar de locaties afgegaan waar de serie is opgenomen en hebben er diverse foto’s gemaakt. Heel gaaf! Verder heb ik altijd al een voorliefde voor taal gehad, zo volg ik momenteel een thuisstudie Frans (ik ben helemaal gek op Frankrijk) en schrijf regelmatig brieven naar bekende acteurs. Ook ben ik graag creatief bezig door te tekenen, piano te spelen en daarnaast ook gek op vintage mode. Het is voor mij dan ook een droom die uitkomt dat ik een shoot heb mogen doen in deze prachtige look!’’

Je bent een lange periode ziek geweest, kun je daar wat meer over vertellen?
‘’Ik heb me toen ik 16 jaar was verslikt in eten. Dat is een hele traumatische ervaring geweest, wat uiteindelijk ertoe heeft geleid dat ik een slikfobie heb gekregen. Hierdoor linkt mijn brein eten aan sterven, waardoor het extra moeilijk was om te slikken of eten binnen te houden omdat ik bewust was van het eten dat in m’n mond zat. Daardoor kon ik dus nog moeilijk eten en ben ik in 4 maanden zo’n 16 kilo afgevallen. Daar ben ik eigenlijk ook nooit meer overheen gekomen. Jarenlang heb ik toen bijvoeding gehad, ook met periodes waarin ik weer wat meer at. Maar als er dan weer wat stressvols gebeurde, sloeg dat gelijk weer om. Toen ben ik uiteindelijk wel nog International Business in Frankrijk en Maastricht gaan studeren. Daar heb ik veel plezier aan gehad en nog veel kunnen reizen in die tijd. Helaas kon ik dat alleen niet lang volhouden, want ik woog op een gegeven moment nog maar 45 kilo. Ik ben dus uiteindelijk gestopt met mijn studie en afgekeurd. Jarenlang heb ik het daar super moeilijk mee gehad, omdat je op een gegeven moment niks kunt en je lichaam niet meewerkt. Ook psychisch heeft dat een hoop met me gedaan, waardoor ik zelf ook veranderde en totaal niet meer mezelf was. Op een gegeven moment heb ik een relatie gekregen die me erbovenop heeft weten te helpen. Deze relatie is helaas uitgegaan 3 jaar geleden. Daarna heb ik een nieuwe relatie gekregen en daarvan heb ik echt geleerd om met de riemen te roeien die je hebt. Dus niet meer terug willen naar wat er was, zoals het rondreizen en het hebben van een drukke baan, maar gewoon kijken wat er NU bij me past. Dat heeft me enorm geholpen! Helaas heb ik toen alsnog een soort ‘mental breakdown’ gekregen, waarschijnlijk van alle spanningen. Ik kon op dat moment niet meer goed zien, niet meer lopen en naar buiten en had een verhoogde harstslag. Volgens de arts zou ik er niet eens meer zijn geweest als ik nog meer stress had gehad. Ik heb toen antidepressiva gekregen en dat heeft me wel echt geholpen. Ook heb ik een goede vriend ontmoet waarmee ik mijn lieve hond Polly heb aangeschaft. Zo ben ik ook op het idee gekomen om van Polly mijn hulphond te maken. Als ik namelijk op haar let, heb ik niet zoveel last van prikkels van buitenaf en de chaos in mijn hoofd. En met Polly kom ik tenminste ook weer buiten, wat me heel goed doet. Dus we zijn nu druk mee bezig om dat te kunnen realiseren!


Ik kwam namelijk mijn huis niet meer uit en zag op een gegeven moment het leven niet meer zitten.
Ik ben daarom op een gegeven moment op zoek gegaan naar ‘lichtpuntjes’ die me daaruit konden halen. Samen met mijn vriend hebben we toen allemaal spullen aangeschaft waarmee ik mezelf thuis kon bezighouden zoals een piano, tekenspullen en een online talencursus. Zo ben ik aan de slag gegaan om in een positieve flow te komen. Ook heb ik dagelijks ‘de luisterlijn’ gebeld, daar kun je 24/7 je verhaal delen. Daar vertelde ik iedere dag voor het slapen gaan, hoe mijn dag was geweest, door alle positieve dingen te benoemen. Ook dat heeft heel goed geholpen. Ik werd namelijk steeds vrolijker en mensen zagen dat ook aan me! Ik ging ook weer lekker de stad in en ben me vanaf toen ook weer een stuk beter gaan voelen. Ook ga ik een keer per week naar een zorgboerderij waar we dieren verzorgen en spelletjes spelen. Ik kan dan nu ook zeggen dat de 3 jaar dat ik echt in een vreselijke periode heb gezeten, nu wel echt bijna voorbij zijn! Ik ben dus echt blij dat ik ben blijven doorzetten.  De komende jaren heb ik een hoop plannen voor mezelf bedacht zoals Polly verder opvoeden, mijn haren leren vlechten en ik droom ook over een reis naar Schotland of Frankrijk. Die doelen en dromen geven mezelf ook weer een hoop positieve kracht en richting! Helaas zal de slikfobie niet meer helemaal weggaan, maar ik zie de toekomst wel weer een stuk positiever tegemoet.’’

Wat heb je van deze periode geleerd en zou je aan andere vrouwen willen meegeven? 
‘’Wees niet te streng voor jezelf en leg de lat niet te hoog. Ik heb het gevoel dat iedereen alleen maar méér wil en ik denk dat social media dat alleen nog maar versterkt. Daardoor ga je je leven vaak ook met anderen vergelijken, terwijl dat niet realistisch is. Ik ben nu misschien zelfs nog veel gelukkiger dan iemand die heel hard moet werken om bijvoorbeeld een dure hypotheek af te betalen. Dus vooral met minder tevreden zijn! Ik kan nu al heel blij zijn met een fijne wandeling of een vriend of vriendin die tijd voor me vrijmaakt. Wat me ook heeft geholpen toen ik nog erg ziek was, is door dingen in hele kleine stukjes op te delen. Afwassen kostte me bijvoorbeeld al heel veel energie, maar door met mezelf af te spreken: ‘Ik ga 5 minuten afwassen’, gaf me dat ook al een gevoel van slagen. Dat heeft mij persoonlijk wel echt geholpen. Door alles kleiner te maken, kom je er ook!’’  

Hoe heeft kleding je geholpen je in je kracht te zetten? 
‘’Ik ga sinds 2 jaar regelmatig shoppen bij de TopVintage Store, waar ik echt voor spaar en dan ook uren kan doorbrengen. Ik vind de service en aandacht superfijn! Ik voel me altijd een prinses en word zó gelukkig als ik de kleding draag. Ik maak ook altijd veel foto’s van alle outfitjes en vergeet op zo’n momenten ook even hoe slecht ik me soms voel. Ik kijk met heel veel geluk in mijn kast naar alle mooie jurken die erin hangen. Heerlijk om me dan op te doffen en veel complimentjes te krijgen als ik bijvoorbeeld de stad inga.’’

Wie is volgens jou een echte powervrouw en waarom?  
''Voor mij is Sarah Michelle Gellar wel een echte powervrouw! Vroeger was ik al op slag verliefd op haar character in de serie Vampire Slayer, omdat ze zo moedig en krachtig was en vechtkunsten had. Later liet ik me inspireren door haar looks en kocht ik dezelfde producten zoals make-up, kleding en ik heb zelfs haar galajurk van haar eindbal van seizoen 3. Via diverse interviews laat ze zien dat ze een écht rolmodel is. Ze is namelijk zo lekker normaal gebleven met een langdurig en goed huwelijk, geen schandalen en haar kinderen heeft ze met normen en waarden opgevoed.''